2014-listan.

Photo: Jessica SilversagaPhoto: Jessica Silversaga
Photo: Jessica Silversaga

Gjorde du något 2014 som du aldrig gjort förut?

– Jag tog rid- och stepplektioner för första gången, förlovade mig med världens bästa människa, sålde hela min 50-tals garderob på Etsy och lade om min kost till vegetarisk, ekologisk och senare under året även glutenfri. Drog även ned mycket på socker och tappade en hel del vikt som jag fortfarande försöker gå upp igen. Ser fram emot under 2015 att kunna äta ännu bättre och känna mig piggare och starkare.

Vilka länder besökte du?
– New York, som jag har velat åka till länge. Simon och jag åkte också runt en del i Sverige, som kan vara bland det bästa tycker jag; road trip till Göteborg och rid- och dansläger i Herräng.

Photo: Jessica Silversaga
Photo: Jessica Silversaga
Photo: Jessica Silversaga

Flyttade du någonstans?
– Nope.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
– Ja, att leva med Simon. Denna kloka och varma människa.

Photo: Jessica SilversagaPhoto: Jessica SilversagaPhoto: Jessica Silversaga

Och ledsen?
– Att jag inte hittade något kontor har varit lite frustrerande, att frilansa hemifrån är jobbigt. Tittade dock på några, bland annat i Hornstull, Skanstull, Frihamnen och Slussen.

Vilken låt kommer alltid att påminna dig om 2014?
– Åh, ingen aning. Kanske vad som helst med Moto Boy. Upptäckte honom då och blev superförtjust på en gång.

Photo: Jessica Silversaga

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
– Gladare än tidigare under våren och sommaren, men mer ledsen och trött än vanligt under vintern.

Vad var din största framgång 2014?
– Jag frilansade på heltid som fotograf med både privatpersoner inom bröllop och porträtt, men också kommersiellt med större kunder som VSCO Film. En annan rolig grej var att fota bröllop i livesänd radio, Äntligen Morgon, och att vara med och arrangera årets bästa Vintagemässa, som visade sig bli en supersuccé.

Photo: Jessica Silversaga
Photo: Jessica Silversaga

Bästa köpet?
– Hmm, köper ju aldrig nya saker, så bästa köpet får bli något vintageplagg. Kanske min blommiga 30-tals klänning med stora puffärmar, som jag älskar till döden. Den är i tunnaste siden och passade perfekt i ett varmt New York.

Vad önskar du att du gjort mer?
– Vågat tacka nej till jobb och vara ledig.

Vad önskar du att du gjort mindre?
– Grubblat över saker som hänt som man inte kan styra över. Som att en av mina tidigare bästa vänner out of the blue sa upp vår vänskap i ett sms utan att ens vilja förklara vad som var fel, från att vi hade skickat meddelanden om hur mycket vi saknade varandra. Just ouppklarade saker har jag svårt med, att inte kunna förstå. Då kan jag grubbla, länge.

Photo: Jessica Silversaga
Photo: Jessica Silversaga

Blev du kär i år?
– Ja, i Simon. Igen <3

Favoritprogram på TV?
– Äger ingen tv så tittar mest på film. Men den danska 1920-tals serien Badhotellet som visades på SVT, om jag inte minns fel, var en superfavorit. Se den om ni inte har gjort det! Har hört att en ny säsong ska komma, pepp på det! Älskade även Historieätarna såklart, som är en av mina favoritserier.

Photo: Jessica Silversaga
Photo: Jessica Silversaga
Photo: Jessica Silversaga

Bästa filmen?
Magic in the Moonlight var fin.

Bästa boken du läste i år?
– Det här känns inte bra, men har tyvärr inte läst någon, förutom faktaböcker om vintagehår eller inredning. Skyller på bristfällig belysning vid sängen och tänker att jag ska ta tag i det.

Photo: Jessica SilversagaPhoto: Jessica Silversaga

Årets bästa låtar?
– Passar på att göra en lista med ny musik från 2014, har ju mest lyssnat på 20- och 30-tals jazz under året. Upptäckt Eddie Cantor och Billie Murray. Perfekt musik när man sitter och syr på den där vintageklänningen.

Bästa matupplevelsen?
– Polenta med blandad svamp, på en vegetarisk restaurang i New York. Himmel vad gott. Jag och Simon har försökt att återskapa denna rätt hemma och har lyckats ganska bra.

Photo: Jessica Silversaga

Vad gjorde du på din födelsedag 2013?
– Fick finaste uppvaktningen någonsin av Simon, med paket och frukost på sängen. Mina drömmars väska blev min, en brunröd skinnväska från Palmgrens. Resten av dagen spenderades på stan och att kolla vintage, plus att laga en pangmiddag. Om jag bara får äta mycket, så är jag glad.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
– Att umgås mer med vänner och dansat mer swing. Tog ju stepplektioner i slutet av året, men hade liksom ingen riktig energi då och fortsatte inte. Jäkla vinter alltså. Kunde vi inte ha skippat den?

Vad fick dig att må bra?
– Att fotografera inredning, sy och laga massa god mat med Simon.

Photo: Jessica SilversagaPhoto: Jessica Silversaga

Är det något du saknar år 2014 som du vill ha år 2015?
– Ja, mer äventyr och dans! Ska ta upp swingdansen igen, väntar bara på att få med min danspartner.

Vem saknade du?
– Min mamma, alltid.

Photo: Jessica Silversaga
Photo: Jessica Silversaga

De bästa nya människorna du träffade?
– Mina superduktiga stylist-kollegor Maria Kangärde och Ida Cederlöf, som jag träffat genom mitt jobb för Fantastic Frank.

Högsta önskan just nu?
– Att våren ska komma nu nu nu och med den en massa efterlängtad energi!

Och här finns listan från 2013!

Translation:
My 2014 in a couple of questions and answers!

15 thoughts on “2014-listan.

 1. Hej! Kände bara att jag måste kommentera idag. Har läst din blogg i många år nu men har varit dålig på att lämna spår här. Jag blev så ledsen att höra att din vän behandlat dig illa, det gjorde mig ont att höra. Jag tycker att du verkar vara en sådan fin människa, och jag känner igen mig mycket i det du ibland kan skriva om din upplevda ensamhet. Hur som helst, jag ville mest skicka en hälsning om att du är fin! Stor kram!

 2. Så vackra Bilder, hoppas ditt 2015 blir alldeles magiskt. Blir det någon utställning på Fotografiska, förresten? Har peppat det enda sedan du skrev att det var på gång!

 3. I feel 2014 was a weird year with lots of ups and downs, which was tiring for everybody. I am more tired than the usual too and need some time to reboot, but Dubai sunshine is helping so sending you lots of good vibes from the sandbox! Cheers to a peaceful and happy vintage year. xx Flo

 4. For en fin oppsummering av året! Jeg er også en sånn person som går og grubler når det er noe jeg ikke forstår – men så er jeg også flink til å glede meg over små ting i hverdagen, så jeg føler at det veier opp litt! Tenk at 2014 ble året da du og Simon forlovet dere; det gjør jo at dere alltid vil se tilbake på dette året med et smil! Jeg gleder meg til alt det fine som 2015 vil bringe!

 5. Jag blev också lämnad av en nu fd bästa vän i år. Jag fick inte ens något sms. En dag hade hon bara tagit bort mig på facebook och twitter (hon bor kvar i London som jag flyttat ifrån). Jag mailade och frågade vad som hade hänt men fick aldrig något svar. Så hemskt och otroligt jobbigt att inte få någon förklaring eller avslut. Det känns som att det har färgat alla de fina stunder vi har haft i ett bittert ljust på något sätt. Jag önskar hon hade haft mod att prata med mig om vad som var fel istället! Dock har jag väl i efterhand insett att hon inte alltid var så himla shysst mot mig och jag har fått tillbaka en annan vän som hon tvingade ur vår bekantskapskrets – så ingenting som inte har något gott med sig! Jag hoppas du kan läka efter uppbrottet, det är svårt att förstå men en måste gå vidare ändå. Många kramar!

  1. ÅH. Så fegt att inte kunna säga vad som är fel, utan att bara dra. Personen som blir kvar ensam får ju ingen förklaring och det tycker jag alla är värda, oavsett hur lång eller kort relation man har haft. Tack för att du skrev och hoppas du mår bättre nu! Som du skriver så har nog allting en mening ändå. Många kramar till dig!

 6. Jag brukar inte kommentera, men jag ville bara önska dig ett fint kommande 2015! Jag kan verkligen känna igen mig i det du skriver angående att grubbla på saker, jag är verkligen en person som kan analysera saker i all oändlighet. Läser din blogg sporadiskt, men blir alltid lika glad när jag väl tittar in. Du tar så fina bilder och är modig som vågar tala om svåra ämnen. En stor kram från en grubblare till en annan! :)

  1. Åh, tack, din kommentar gjorde mig glad! Vi grubblare är inte ensamma! Jag brukar tänka att det är nog bara fina och omtänksamma människor som grubblar, ja, såna som vill alla väl. Grubblande i en lagom mängd är nog bara till OCH med hälsosamt. Att kunna reda ut sina känslor ordentligt. Men sedan finns det också stunder då man bara måste sluta grubbla! Jag önskar dig ett fint 2015 med, känner att det kommer bli ett mycket fint år. Kram!

 7. Hej! Tack för en fin årsresumé med så vackra bilder och ord. Som någon påpekade så verkar du vara en så väldigt snäll person <3
  Jag är frilansande formgivare och har också kämpat med att hitta en lokal i Stockholm. Och det är alltså inte enkelt! Antigen är det för litet och dyrt eller för stort och dyrt ;) Hoppas du hittar något bra snart!

  1. Tack Daniela för så fina ord, detsamma! Ja, detta med att hitta kontor i Stockholm är svårt, man får verkligen leta länge. Jag har lite tips, så om du mailar mig så kan jag vidarebefordra dem till dig. En bra grej, som du kanske redan gjort, är också att efterlysa kontorsplats på Facebook. Be vänner och kollegor att hålla utkik.

 8. Hej Jessica,

  Du skriver ofta att du känner dig trött och ledsen under vintern. Jag tänkte tipsa dig om att börja äta D-vitamin från höstdagjämning till vårdagjämning. Dvs den tiden på året vi inte får någon D-vitamin från solen (även om vi är ute). Du kanske redan gör det, men om inte så är det värt att testa. Det finns studier som visar att det hjälper mot alla möjliga och omöjliga besvär. De flesta av oss har dessutom för låga halter under vinterhalvåret. Se till exempel svd brännpunkt från den 18/1 i år.

  Ta hand om dig
  Hälsar jag

  1. Hej fina du och tack för tipset! I år äter jag för första gången D-vitamin, men började sent, i December någon gång. Har tyvärr inte direkt känt någon effekt ännu, men kanske är det så att en stor brist på D-vitamin tar tid att återställa. Nästa vinter ska jag ta ditt råd och börja i tid.. Kram på dig!

 9. Min bästa vän, som nästan var närmare mig än mig själv, dumpade mig i början av 2014. Vi hade varit oskiljaktiga i 8 år. Vi pratade om det några gånger och hon gav mig anledningar, men de var så orimliga att det inte gick att ta på allvar. Jag tror dock att det hela handlade om att jag började bli mer självständig som person och att hon kanske var rädd för att jag skulle lämna henne så hon lämnade mig först. Hon fick också massa av våra gemensamma “vänner” att vända sig mot mig och helt plötsligt försvann en stor del av min umgängeskrets. Och jag som inte gjort nånting för att förtjäna det.

  Nu har det gått ett år och ångesten över att ha blivit lämnad har gått över men jag saknar henne på många sätt och jag har tusen minnen med henne och ibland ser jag nåt roligt på tv eller internet och tänker att det skulle hon tycka var jättekul, men jag kan ju inte höra av mig längre. Men jag tror dock att det som hände var bra. Det känns som att utveckling bara föds genom starka känslor. Jag har utvecklats mycket sedan hon lämnade mig.

  Ville bara skriva av mig, har känt mig så ensam i detta och har aldrig träffat eller läst om nån som har varit med om samma sak, så tack för att du skrev om det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *