Att färga garn med svarta bönor.

Photo: Jessica Silversaga

Har nu äntligen fått lite koll på kommentarsfunktionen som inte har fungerat på en månad. Tack för alla era fina kommentarer och förlåt för att jag inte har kunnat se dem! Den fungerar fortfarande inte som den ska, men det går i alla fall bra att skriva nu, jag kommer att godkänna kommentarer och frågor och svara på dem. Denna veckan har jag varit hemma med en envis förkylning och har passat på att göra småfix, eftersom jag uppenbarligen inte kan ligga still.. Som att prova på att färga med svarta bönor!

Photo: Jessica Silversaga

Använde mig av Saltå Kvarns svarta bönor. Gjorde mat på bönorna och tog tillvara på vattnet som de låg i under cirka 10 timmar. Köpte ett fint mjukt garn från Drops vid garnbutiken på Odenplan.

Photo: Jessica Silversaga

Sedan lirkade jag ner halva garnnystanet i en tät glasburk med lock (annars luktar det väldigt illa i köket efter ett tag!), och lät burken stå i två dygn. Efter tolv timmar tog jag upp första provbiten med garn.

Photo: Jessica Silversaga

Den blev för ljus, men den allra sista provbiten till vänster, den blev perfekt.

Photo: Jessica Silversaga

Jag köpte ju en virkad 30-tals klänning som saknar ett skärp, så nu tänkte jag ge mig på att sticka ett, efter att jag nu har ett garn i rätt nyans. Återkommer med slutresultat!

Photo: Jessica Silversaga

Translation:
Did some yarn dye with black beens, it was fun! I will use the darker shade to knit a belt to my 1930s dress.

9 thoughts on “Att färga garn med svarta bönor.

 1. Så kul! :D Jag har provat att färga med både svarta bönor och rödlöksskal och är förvånad över hur bra det blev!
  Åh, vilken fin klänning och jag hoppas på att få se skärpet sedan :)
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

  1. Hej Evelina! Vad roligt att ses här <3 Rödlöksskal har jag aldrig provat, men gult lökskal ger så fin färg! Jag ska fota skärpet sedan, hoppas bara nu ett halvt garn räcker. Är lite optimistisk ibland :-)

 2. Nej vad roligt! Jag är så sugen på att prova växtfärgning, kanske allra främst som bakgrund till broderi men också för kläder. Svarta bönor hade jag missat att en kan använda. Nu blir det experiment vill jag lova!

  1. Vad kul! Jag har även provat med rödbetor, men tyckte inte att det gav så mycket färg. Svarta bönor är lite av en favorit, älskar den gråblå färgen som de ger. Hoppas du får ett fint resultat!

 3. Vilken fin färg! Använde du något mer än bönvattnet? Som något betmedel eller så? Fick lust att färga jag med…

  1. Hej Elin! Nej, jag använde bara bönorna. Mitt garn var ljusblått (mer åt pastellhållet), så målet var att få det lite mörkare och mer åt det grå-smutsiga hållet. Så i mitt fall behövdes inte så mycket färg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *