Att laga en gammal dragkedja.

jessica_silversaga_blog12

Här kommer en tutorial på hur man kan laga en gammal fin dragkedja och på så vis spara både tid och pengar! För att inte säga värdet i att få ha en original-dragkedja kvar på sina vintageplagg (om det går).

Jessica_Silversaga_Blog11

Den här gulliga 40-tals klänningen var i jättebra skick, men jag fick den billigt då dragkedjan hade gått sönder. Perfekt fyndläge med andra ord! Sedan fram med följande saker; en liten sax, en sprättare, en liten skruvmejsel och en tång.

Jessica_Silversaga_Blog2 Jessica_Silversaga_Blog3

Börja med att sprätta upp sömmen längst ned, cirka en centimeter runtom varje sida.

Jessica_Silversaga_Blog4

Frigör nederdelen på dragkedjan och vik fram den till plaggets framsida.

Jessica_Silversaga_Blog5

Sedan ska det lilla “låset” som håller fast dragkedjan bort. Jag fick bort det genom att vika in en liten skruvmejsel under kanten och böjde försiktigt.

Jessica_Silversaga_Blog6

Till sist fick jag använda tången för att vika upp kanterna som höll i tyget på dragkedjan.

Jessica_Silversaga_Blog7

Plocka bort dragkedjans handtag.

Jessica_Silversaga_Blog8

Nu börjar det som kan vara lite knepigt! Sätt tillbaks handtaget och hjälp den att hitta tillbaks på “tänderna”. I mitt fall fick jag sätta ihop tänderna manuellt och sedan skjutsa på handtaget, fram och tillbaks, tills den hittade rätt. Ha tålamod med denna process. Ge inte upp för tidigt!

Jessica_Silversaga_Blog9

För helt plötsligt säger det bara zapp! Och så flyger handtaget fram över dragkedjan.

Jessica_Silversaga_Blog

Kontrollera att dragkedjan går jämnt upp med kanten. För mig skiljde det två tänder, så jag fick göra om tills det blev jämnt. Sedan sätter man tillbaks det lilla “låset” längst ned på dragkedjan (så handtaget inte åker ned för långt) så bra det går. Den här gången funkade det, men det beror lite på hur mycket det går sönder när man plockar isär. Tänker att det även kan fungera att sy ett par sömmar för hand på samma ställe. Det kommer ju ändå inte att synas!

Jessica_Silversaga_Blog10

Vik tillbaks kanten till insidan och syr igen sömmen på maskin eller för hand. Smörj gärna in dragkedjan med lite olja (jag använde symaskinolja) så att den fungerar smidigt. Var lite försiktig så att oljan inte hamnar på tyget. Voila! Klart!

Nu är det inte alla gamla dragkedjor som går att laga, men det är alltid värt ett försök. Min erfarenhet är att i de flesta fall så funkar detta, har bara behövt kassera en dragkedja en gång på grund utav att den var för utsliten.

Translation:
This is how I saved an old vintage zipper on my 1940s dress. It was quite easy, and I am always happy when I can keep the original zipper.

 

11 thoughts on “Att laga en gammal dragkedja.

 1. Wow! Detta är verkligen hardcore. Att byta knappar, laga fransiga knapphål, fålla upp och eventuellt även ner, sy ihop spruckna sömmar och byta blixtlås är sin sak – det gör jag gärna, och det lönar sig verkligen. Men att laga ett gammalt blixtlås? Visste inte ens att det gick att göra, än mindre hur. Jag är klart imponerad!

  1. Ha ha, tack! Jag har gjort detta ett par gånger och förundrats hur förhållandevis lätt det är, faktiskt! Så denna gången tänkte jag att jag skulle försöka dokumentera med kameran. Har bara misslyckats en gång, den dragkedjan var för utsliten. Kanske föddes denna idé om att laga dragkedjor i och med att jag avskyr att byta dem, jag gillar inte nya dragkedjor och så tycker jag att det är ett jäkla pill att sy in dem. Kram och tack!

   1. Ja, när jag tänker på saken så måste jag nog erkänna att jag mera sällan verkligen byter blixtlås. Jag kan i princip göra det, men det var väldigt länge sen sist.

    1. Ja, jag undviker att byta blixtlås in i det sista, så trist! Men fina dragkedjor (gärna gamla), gör det lite roligare! Just nu samlar jag på 30-/40-tals dragkedjor, såna med klot längst där ut bland annat, de är så fina. Dyker upp på loppisar ibland.

 2. Åh vad bra! Tack för en tydlig tutorial :) Ska man sätta fast “låset” igen i botten eller låt man det vara som det är?

  1. Det glömde jag! Precis, låset sätts tillbaks (om det går!) annars får man helt enkelt sy ett par stygn för hand där.

 3. Om en är rädd för att spilla olja på klänningen kan en annars ta en hård tvål och dra längs kedjan när den är öppen. Tvål har lite fett som smörjer in bra och lämnar inga fläckar!

 4. Tips 1: för att smörja metalldragkedjor kan man dra över tänderna med ett paraffinljus (paraffin är mjukare än stearin) så slipper man oroa sig för olja på tyget – dra sedan löparen ett par gånger upp och ner.

  Tips 2: dragkedjor som släpper och öppnar sig / glipar efter att löparen dragits kan ofta enkelt fixas genom att klämmas till lite över löparen med en tång så att den ‘tar’ igen – fråga en kunnig skomakare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *