Att ta hand om sina vintagekläder.

Photo: Jessica Silversaga

Jag har gått och blivit med en steamer, vilket är något jag har funderat på länge. Anledningen som fick mig att till slut köpa en är att jag helt enkelt vill vårda mina vintagekläder!
Att stryka och riskera att förstöra plagg som är 70-80 år gamla känns inte bra.

Photo: Jessica Silversaga

Såhär ser den ut. En SteamOne T8. Kostar ganska många slantar, men värd varendra krona.

Photo: Jessica Silversaga

Här är min 40-tals klänning före och efter. Ångad på vänster sida, och ostrykt på den andra. Den spröda rayonklänningen är skrynklig och fibrerna hårda och ihopdragna på höger sida. Att stryka denna klänning skulle inte vara någon bra idé, eftersom strykjärnet gör tyget glansigt oavsett om jag har en duk emellan eller inte. För att inte snacka om hur fort det går att få ett klädesplagg redo att användas med en steamer, jag som knappt har tålamod att stryka grejer.

Photo: Jessica Silversaga

Har även ångat mina hattar, så att dom återfår formen och blir rena. Detta går att göra med en kastrull vatten på spisen. Men vill man göra det ofta är en steamer nog en bra investering!

Photo: Jessica Silversaga

Translation:
I’ve just bought a steamer and I’m in love.

6 thoughts on “Att ta hand om sina vintagekläder.

  1. Skulle älska att ha en steamer hemma! Har dock tur och jobbar i en vintageaffär (i Vancouver, Canada) där vi har en så brukar ta med mina kläder och använda de efter/innan jobbet ibland, så det är tur!

  2. Jättebra med steamer! Funkar ju väldigt smidigt även till gardiner och annat tyg som är hopplöst tråkigt att stryka. (bara att hänga upp och ånga dem raka på plats!) Kan rekommendera Philips lilla smidiga “steam and go”!

  3. I vår butik har vi en steamer, men har man inte råd med det tycker jag att det går lika bra att ånga med ett vanligt strykjärn. Fyll bara upp den med vatten och ställ in den på att ånga supermycket, häng plagget där det kan hänga fritt och sedan för man strykjärnet över tyget, fast några centimeter ifrån själva tyget, så rätar det ut sig!

  4. Brukade jobba i butik och min favoritsysselsättning var att sitta i ett hörn och steama om morgonen innan vi öppnade. Som terapi. Drömmer fortfarande om en egen steamer <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *