Bekännelser från en chokladoman.

Photo: Jessica Silversaga

Jag har väl ungefär så länge jag levt varit svag för sötsaker. Särskilt choklad. Svag på ett sätt som innebär att finns det hemma, kommer det att ätas upp av moi, på ett par nanosekunder. Har alltid avundats folk som kan ha en skål med godis stående framme i dagar. Äta några stycken när andan faller på. Det har liksom aldrig funkat för mig. Men, jag försöker ha en lagom sund relation till socker numera. Helt enkelt för att det inte är bra att få i sig för mycket. Vid några tillfällen köpte jag färdiga energibars med frukt och nötter när jag jobbade och ville tugga på något emellanåt, men kände snabbt att dessa måste gå att göra själv. Så jag och Simon köpte på oss en massa ekologisk torkad frukt, mörk choklad samt ekologiska nötter och satte igång och provade. Till det här receptet använde vi några av mina favoriter: tranbär, russin, paranötter, mandlar och kokos. För att binda ihop ingredienserna tillsatte vi honung vilket givetvis är sött. Men tänker att detta i många fall är bättre än köpgodis med artificiella tillsatser, färgämnen och ‘mindre bra’ socker. Dessa förvaras i kylskåp och känns som ett bra mellanmål när suget faller på. Vill man kan man utesluta chokladen och istället för honung (eller sirap) kan man använda agavesirap som är sötare än vanlig sirap (och därmed ta lite mindre). Agavesirap innehåller också lite mer näringsämnen än vanlig sirap.

Photo: Jessica Silversaga

Translation:
Trying to make my own recipes with a little healthier treats. Here are mine and Simon’s cranberries and Brazil nut bars with dark chocolate. They still contain sugar (honey), but I think they are better than the usual candy.

4 thoughts on “Bekännelser från en chokladoman.

    1. Åh, vad roligt! Ja, jag hackade torkad frukt och alla nötter jag ville ha och blandade i en bunke och i med honung tills den blev lagom kladdig. Sedan upp på en plåt med bakplåtspapper och ett tunt lager choklad (valfritt såklart). Sedan in i kylen för att stelna, så att de kan skäras i bitar. KRAM <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *