Om klänningen Edith (och en videopremiär).

Photo: Jessica Silversaga

Jag har funderat länge på att börja filma mina sömnadsprojekt, eftersom jag tycker det ger en helt annan känsla av den kreativa processen. Så när mina följare på Instagram uttryckte intresse för den här klänningen, tänkte jag att det var dags att ge sig in i en ny värld. En och en halv veckan senare, trots en hes förkylningsröst, var min första video färdig.

Photo: Jessica Silversaga

Photo: Jessica Silversaga

Jag kallar den här klänningen för Edith, ett namn som jag i smyg alltid tänkt att min dotter skulle heta. Klänningen är en blommig 30-tals inspirerad dröm med en flört till sent 1800-tal/tidigt 1900-tal. I alla fall när det kommer till design av ärm, och det följsamma livet med insnitt och många knappar på rad. Ärmen kallas leg of mutton (oklart vad det blir på svenska). Jag gjorde en veckad variant, där tanken var att den skulle hålla formen utan axelvaddar eller annat stöd inifrån. Resultatet blir en mjuk puffärm med fint fall, tack vare tyget.

Photo: Jessica Silversaga

Photo: Jessica Silversaga

Jag har en ganska stor samling gamla knappar vid det här laget. Till den här klänningen valde jag pärlemoknappar i blomskepnad först, men bytte till vinröda i slutändan då det visade sig att knapphålen blev för små för pärlemoknapparna.

Photo: Jessica Silversaga

Tyget är jag helt förälskad i, en djup vinröd rayon med lite brunt i, och tryck med mjuka gräddfärgade blommor. Ett specialtryckt tyg för mitt märke Amoliatur. Detta tyget känns väldigt klassiskt 30-tal, i både kvalitet och motiv. Det var fantastiskt att sy i, och bäst av allt, det krympte inte vid tvätt och behövde inte strykas. (Nördig fakta, men sånt jag gillar när jag syr). I en värld där kvalitet verkar värdesättas mindre och mindre går jag helt åt det andra hållet. Jag köper det finaste tyget jag möjligen kan hitta, och syr något jag vill tro att jag kommer att kunna bära för många år framöver.

Photo: Jessica Silversaga

Axlarna fick två rader med rynk, en detalj inspirerad från 30-/40-tals klänningar.

Photo: Jessica Silversaga

Photo: Jessica Silversaga

Jag sydde även in min etikett. Vill man veta mer om Amoliatur eller den här klänningen kan man följa mig på Instagram. Det finns en möjlighet att den här klänningen kommer att säljas i en limiterad upplaga inom kort. Det går bra att redan nu skriva en rad om man vill förhandsboka ett exemplar.

Och för att inte glömma det viktigaste, ett litet besök till min mörka men mysiga ateljé såhär års, och skapandet av min Edith: In the making of: 1930s inspired dress.

Photo: Jessica Silversaga

Translation:
I’ve been wanting to record one of my dressmaking projects for some time, so when this fabric and idea came along, I decided it would be perfect. The inspiration was a 1930s dress with pleated leg of mutton sleeves. I have collected quite a few 1930s/40s and antique dresses (pre-Victorian) over the years, and I love them, but they are not perfect for everyday wear and sometimes you just want to dress without getting too much of attention. Therefore my passion for turning historical silhouettes into modern clothing. I’ve struggled through a cold and sore throat to release this video this week, and here it is! I hope you’ll like it and I would love a comment for ideas or wishes for future videos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *