Ett Reko-bud.

Photo: Jessica Silversaga

Vår kost här hemma är 99% vegetarisk och utan mjölkprodukter, men någon gång per år händer det att jag fortfarande äter kyckling. Har alltid lite dåligt samvete över just detta, gillar inte hur djuren behandlas och vill inte bidra till det ytterligare. Men förra veckan fick jag ett bud som handlade om detta, från Reko, med ekologisk och KRAV-märkt kyckling.

Photo: Jessica Silversaga

Jag ställde en massa frågor innan jag fick budet för att förstå vad Reko står för. Reko-kyckling är KRAV-märkt, vilket visar att kycklingen är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Reko-kycklingar lever fritt i stall med möjlighet att gå ut i en 20.000 kvadratmeter stor trädgård där de fritt kan ströva runt och picka. Varje stall har en veranda där kycklingarna tycker om att vara när det regnar. Kycklingarna växer upp långsamt i sin egen takt, de lever länge och äter ett reko ekologiskt foder fritt från antibiotika och GMO-manipulerade växter.

Photo: Jessica Silversaga

I dagsläget är det fyra mindre gårdar som arbetar tillsammans i ett reko-nätverk. Två av gårdarna ligger i Skåne och två i Östergötland. Dessa gårdar heter Activs, Nymölle & Lilla Perstorp, Stora Tostebo samt Härseby. Reko har även ett eget slakteri i Skåne. Det är ett litet, familjeägt slakteri som har arbetat med KRAV-kycklingar i flera år.

Photo: Jessica Silversaga Photo: Jessica Silversaga

Vill man läsa mer om detta kan man göra det här: www.reko.nu

Translation:
I eat vegetarian 99% of the time, but one or twice a year, I eat chicken (which I liked very much before changing to more plant based food). But I don’t like how chickens are treated and don’t want to contribute to an ill industry. Last week I got a food carrier with organic chicken that have high demands on farming.

4 thoughts on “Ett Reko-bud.

 1. Vegetariskt betyder vegetabilisk föda utan animalier, alltså utan mjölk och ägg. Vegan är en livsstil som betyder att en även väljer bort produkter med ull, skinn, silke och annat från djur. En kan inte äta veganskt. Om en äter vegetarisk mat samt mjölk och ägg så kallas det lacto-ovo-vegetariskt. Äter en även fisk är det inte vegetariskt överhuvudtaget, eftersom fisk är i högsta grad animaliskt och inte en växt. Det finns dock ett ord för folk som väljer bort rött kött och kyckling men äter fisk, och det är pescetarian, det har dock ingenting med vegetarianism att göra.

  Dessa felbenämningar osv skapar mycket problem för alla som äter vegetariskt och/eller är veganer då de kan bli serverade mjölk, ägg och till och med fisk på restauranger!

  Om du är intresserad av klimat och miljö kan jag rekommendera dokumentären Cowspiracy – The Sustainability Secret :)

  “Hur mycket omsorg måste en ge djur för att få rätt att ta deras liv?”

  1. Tack för ett jättefint svar! Du har helt rätt i att jag svänger luddigt med begreppen, ska akta mig för det i fortsättningen. Har inte sett Cowspiracy ännu, håller på att samla mod, men den ligger på min att se-lista!

 2. Det är ju bättre än vanlig kyckling i alla fall men de verkar ju ändå bara få leva 10 veckor (grundar detta på att de är på ett ställe i 3 veckor och förflyttas till ett annat som de får vara vara i 7 veckor enligt hemsidan). Det är ju typ 4-5 veckor mer än vanliga kycklingar. Jag fattar inte varför det inte är mer vanligt att man äter hönor, alltså fullvuxna hellre än ungar. :(

  Förtydling: Jag menar inget emot dig Jessica nu, utan mer egna tankar kring det hela.

  1. Tack! Jag uppskattar din kommentar. Jag vet alldeles för lite om detta; om så är fallet att de bara får bli äldre än 4-5 veckor är det helt enkelt inte tillräckligt bra :-(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *