Vintage-stickning.

För prick två veckor sedan bestämde jag mig för att lära mig sticka! Just vackra, nätta jumprar och tröjor från 1940- och 50-tal är ju i stort sett omöjliga att få tag på. Bara att ta saken i egna händer och lära sig skapa dem efter gamla mönster, tänkte jag! Det var då jag till min stora glädje hittade till Husmorsskolan. Maja som driver bloggen håller distanskurser i vintagestickning och har även en handarbetsbutik i samma anda.
Härifrån kommer min nya bok A Stitch In Time som jag tänkte att vi skulle kika närmare på idag!

Boken innehåller 80 mönster från 1930-tal fram till 1959. Originalmönstren finns presenterade i boken, men också en modern tolkning som är lättare att läsa och sticka än de äldre mönstren. De är också skapade för flera storlekar, vilket jag tycker är jättebra då det gamla mönstren oftast bara höll sig till ett par storlekar.

I början av boken går man igenom lite tips på hur man skapar den karaktäristiska vintage-stilen. Som att sticka axelvaddar till 40-tals jumpern eller hur man förbereder för knappar.

Undra vilket mönster man ska börja med först? Här kommer en av mina favoriter.
Mer om boken finns här.

Translation:
I’ve just ordered the vintage knitting book “A Stitch In Time” and can’t wait to get started!

13 thoughts on “Vintage-stickning.

  1. Ja Maja hon kan hon… En källa till inspiration och man vill bara prova allt hon gör…med en gång.
    Har en sån gammal svensk stickbok i original som jag vårdar ömt. Där finns mönster som man inte hittar nån annanstans. När du är klar så får du sätta igång och sticka en baddräkt inför sommarens bad…
    kram elsamarianne

  2. Åh wow så vackert! Men det verkar inte helt enkelt. Ge inte upp om det är för klurigt, jag hade haft rediga problem med dem där och jag har stickat aktivt ganska länge. Halsdukar är också hemskt bra att börja med.

    Men jag gillar att du drömmer stort, lycka till!

  3. Jag har också bestämt mig för att lära mig att sticka! Det finns jättebra klipp på youtube där de visar grunderna. Väldigt bra tycker jag då det ibland kan vara svårt att läsa sig till hur man ska göra.

  4. Välj ut något du vill sticka och se till att ha någon du kan fråga under tiden. Man ska inte bli avskräckt i början..och dessutom så lär man sig under tiden och av alla misstag..för det kommer det att bli. Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *