Hej håret, här är tio år av ditt liv.

Inspirerades av ett gammalt inlägg hos Un Velo om hårresande historia. Började kolla i riktigt gamla mappar och tänkte att vi, eftersom jag just nu genomgår någon slags hårsvacka sedan ett par månader tillbaks, ska hedra mitt hår med att titta på hur det har sett ut genom åren. Det blir som en slags hyllning och hopsamling av ett decennium av mitt liv.
Tänk på det. 10 år av hår. Min alldeles egen håristoria!

Photo: Jessica Silversaga

Vi börjar med åren 2004-2005. Under den här perioden hade jag hår till ovanför midjan. Var rädd för frisörer under många år, och klippte helt enkelt aldrig. Under högstadiet skulle en frisör toppa mitt långa hår och satte ett jack mitt i nacken. Det blev till att klippa av till hakan för att reparera skadan. Man kan skymta min naturliga hårfärg här, mellan-/ljusbrun. Slingorna var naturliga, mitt hår bleks väldigt snabbt om sommaren. Tycker för övrigt att den här bilden ovan är så himla rolig. Jag stod och höll på att ta bilder till skolan och mellan bilderna till min uppgift så finns det här trötta självporträttet.

Photo: Jessica Silversaga

Under 2006 färgade jag mitt hår själv med brun hårfärg. Jag började också locka mitt hår under den här tiden med värmespolar. En frisör rekommenderade mig att prova extensions, så det gjorde jag. De hårda plupparna med risigt hår drog i mitt egna hår och var obekväma att sova med, så de fick åka ut efter ett tag med följd att mitt hår blev ännu tunnare. Bilden nedan tog en klasskompis på mig i Gamleby när vi skulle fotografera porträtt med film.

Photo: Björn Dahlgren

Mappen med bilder från 2007 är ganska oförändrad. Mitt hår blev återigen långt, och jag hade det rakt för det mesta. Som bilden nedan, under stickad basker och nästan hellång lugg. Jag har alltid färgat mitt hår själv, så det är lite olika bruna nyanser från gång till gång. Har alltid bett kompisar eller mamma att klippa topparna med.

Under 2008 började jag blogga och klippte även lugg. Varierade från ögonlång-lugg, Bettie Page-kort lugg och ibland snedlugg. Var ganska kreativ med mitt långa hår, hade många olika uppsättningar, scarf i håret, ganska ofta en knut också. Kanske så ofta att jag till slut blev kallad Teskedsgumman av mina vänner ♡

Photo: Jessica Silversaga

Jag hade samma hårstil även under 2009, förutom att jag i slutet av året började bleka det för att kunna färga det rött.

Photo: Jessica Silversaga

Wham! 2010: Sedan hände det bara efter en resa till Stockholm och Corinne & Friends, som var de enda frisörerna jag vågade låta sätta händerna i mitt hår. Jag vågade! Från brunt till riktigt kopparrött. Kärlek vid första ögonkastet. Och som jag hade funderat på att våga färga under många många månader. Jag lärde mig göra slarviga lockar med en liten plattång och hade det jämnt. Tyvärr slet den röda hårfärgen och plattången mycket på håret.

Photo: Jessica SilversagaPhoto: Jessica Silversaga

Under sommaren 2011 blektes mitt hår väldigt mycket av solen och blev ljust kopprigt. Där och då tyckte jag inte om den ljusa färgen, men när jag tittar på den nu så tycker jag att den är väldigt fin. Kommer ihåg att jag kände att mitt hår liksom inte alltid fungerade med mina kläder. Särskilt inte kläder med mycket färger.

Photo: Jessica SilversagaPhoto: Jessica Silversaga

2012 var ett väldigt tungt år i mitt liv. Jag blev tillsammans med en destruktiv och manipulativ person som bröt ner mitt självförtroende stegvis. Till slut hade jag gjort slut med alla mina vänner, och tyckte inte längre alls om mig själv. Nu handlar ju detta inlägg om hår, men jag blir så ledsen när jag kollar igenom dessa mappar. Känner att denna händelsen i mitt liv påverkade så mycket, och såklart även hur jag såg på mig själv. 2012 var i alla fall ett redigt vintage-år, jag hade hatt, gjorde pin curls varje natt, formade vågor och körde stenhårt på 1940-tals håret.

Photo: Jessica Silversaga
Photo: Jessica Silversaga
Photo: Jessica Silversaga

Under 2013 försökte jag lära mig ännu mer om vintagefrisyrer och då särskilt inom 1940-tal. Jag provade på finger waves, sov med olika typer av läggningsmönster (pin curls), provade foam rollers. Frisyren på första bilden hade jag oftast. Ganska mjuka utkammade vågor och så uppsatt med ett hårspänne på en av sidorna. Under det här året mådde jag tyvärr fortfarande väldigt dåligt, men jag försökte dölja det så mycket det gick.

Photo: Jessica Silversaga Photo: Jessica Silversaga

Under större delen av 2014 var mitt hår rött och långt, som året innan. Varvade mellan mjuka långa lockar, när jag tröttnade på de riktigt tighta 40-tals frisyrerna med mer formade lockar. Mitt hår har alltid varit väldigt fint och tunt och påverkas lätt av kyla och fukt. Är det kallt ute så är det riktigt svårt att få en frisyr att hålla. Bild nummer två nedanför är från Fjärilshuset, en fuktigare Stockholmsmiljö får man leta efter!

Photo: Jessica Silversaga Photo: Jessica Silversaga

Sugar Hill hade jag en 40-tals frisyr, men minns att mitt hår började bli för långt här för att sättas upp. Lockarna tyngdes ned av längden och blev raka väldigt snabbt. Så här började jag tröttna på min längd och bestämde mig för att klippa!

Photo: Jessica Silversaga

Vilket jag gjorde under våren! Det blev ett så himla lyft för mina frisyrer, som plötsligt blev lätta att få ordning på.

Photo: Jessica Silversaga Photo: Jessica Silversaga

Under hösten så bestämde jag mig för att färga håret brunt igen och klippte i samma veva håret ännu kortare och fixade en lugg. Just detta med luggen gav mig sån otrolig ångest, och förutom typ en ynka bild på Instagram så har den sedan hållits på sidan med vågor eller hårnålar. Hade liksom glömt hur svårskött den blir på mig, spretig och fet, jag som alltid i min fantasi alltid tänker att den ska bli lite mer som Zooey Deschanel. Men det var fint i och med det bruna håret att kunna plocka fram plagg ur garderoben som jag tidigare inte kände riktigt fungerade med mitt röda hår.

Photo: Jessica Silversaga Photo: Jessica Silversaga

Detta med håret må vara en ytlig grej, men tycker det ändå säger så mycket om ens personlighet så jag är så himla nyfiken på att se hur andras håristoria! Om någon känner sig manad, så hoppa gärna på. Jag skulle bland annat tycka att det var jättekul att se hur Emmas, Madeleines, Elsas, Karolines, Elsa-Lisas och Sandras hårsvall har förändrats under bloggtiden! Har ni föresten någon favorit av bilderna ovan? Blont, brunt, kopprigt, rött? Långt, lockigt, kort?

Translation:
Ten years of hair! Most of the time I’ve had long hair and for the last couple of years it has been red. My favorite is 1940s hair styles, but for the last cople of months I’m just bored to death about everything that concerns my hair. For that reason, I am celebrating ten years of hair and hopefully I’ll have some new inspiration soon. Any favorite hair styles of the ones above?

43 thoughts on “Hej håret, här är tio år av ditt liv.

 1. Hej! Tack för att du delade med dig! Jag hade aaaaldrig gissat att flickan på första bilen var samma som kvinnan på sista bilden. Jag undrar: vad fick dig att inse att relationen var destruktiv och hur bröt du mönstren? Jag är en ny läsare till dig, så du kanske har skrivit om det tidigare? Hoppas att du mår bättre idag! Stor kram ❤️

  1. Hej Maja och tack! Ja, det kom liksom smygande in i relationen. Vi var tillsammans i ett år, sedan av och till ytterligare ett halvår. Men från början var han världens snällaste, såklart, sedan började han dricka väldigt mycket och var full flera dagar i veckan. Svartsjuk på alla mina relationer, från början främst med killar. Så dessa fick jag sluta ha kontakt med. Minns att han inte tyckte om ifall jag var för trevlig mot en manlig kassör, typ, eller när jag socialdansade (om jag skrattade).. Sedan fick han mig även att sluta umgås med mina tjejkompisar. Han kommenterade ofta mitt utseende och ville styra hur jag skulle ha mitt hår och vilka kläder jag skulle ha. Han hade åsikter om hur jag pratade och var i sociala sammanhang. Jag drog mig undan väldigt mycket under den tiden just för att jag till slut kände jag mig dålig och fel. En manipulativ människa är väldigt duktig på att få dig att känna såhär, med minsta lilla kroppsspråk eller att säga saker i all “välmening”. Vår relation tog slut vilket har varit det bästa för mig, men det tar tid att komma tillbaks till sig själv igen. Kärlek ska aldrig göra ont tänker jag numera. Då är det bara fel och viktigt att gå åt ett helt annat håll. Eller be någon annan hjälpa en att gå, om man själv inte orkar. Stor kram!

 2. Åh åh åh vilket roligt inlägg. Min favorit på dig är nog ändå det chokladbruna, mest av nostalgiska skäl, för det var den färg du hade när jag började läsa din blogg och fick en inspirations-kick som jag fortfarande lever lite på. Men ett som är säkert att säga genom det här inlägget är ju: Kvinna, du passar ju banne mig i ALLT. Jag har ju inte någon blogg, så får väl återge min hårhistoria kort här. Testade en del olika i början av gymnasiet (långt chokladbrunt, långt blont, blond page osv) innan jag klippte bob 2010. Den har varierat lite i färg – kolsvart 2010-2012, för att senare mest vara i olika bruna varianter som liksom följt en märklig cykel av nyfärgat-urblekt-sommarblekt. Har nästan helt glömt bort vilken min naturliga hårfärg är. Jag ÄLSKADE mitt hår för det mesta, och boben fick hänga med i 4,5 år tills jag för ett par veckor senare kände nä, nu är det banne mig dags för förändring. Så det fick bli som en kort 60-talspojkfrisyr istället, ganska mycket Beatles. Såhär: http://instagram.com/p/wMvNBBPBC9/?modal=true
  Trivs bra, men kommer nog låta bobben växa ut igen om ett tag. Kände mest att lite förändring kunde pigga upp i novembermörkret.

  Får lite nostalgitripp av det här inlägget, kan inte fatta att jag följt dig i 5 år redan. Kram

  1. Åh, Anna! Det känns att vi har följts åt under lång tid. Minns alltid dina kommentarer, dom är så fina! Är så avundsjuk på dig som rockat bob under så många år, för detta är fortfarande en frisyr jag inte vågar ge mig på men har drömt om i smyg så länge. Jag är feg för stora förändringar. Älskar för övrigt din korta 60-tals frisyr! Du klär ju bannimej i allt du med <3 Kram!!

 3. Tips för Zooey-lugg för oss med flottigt spret: Kisbys magiska torrschampo (i puderform). Applicera redan när man tvättat och torkat håret och vänta nån minut och kamma ur överflödet. Det ligger liksom där och “suger upp” flera dagar framåt. Gör dessutom luggen tjockare och jag upplever att den håller sig liksom mer på plats. Tack för fin blogg!

  1. Åh, detta kan ju vara tipset jag väntat på i hundra år <3 Tack! Får se om jag vågar mig på lugg någon gång igen, då ska jag prova.

 4. Du är en sån där lyckost som passar i alla hårfärger! Men särskilt gillar jag det chokladbruna, det ser så sofistikerat ut på dig..! Kram till dig <3

 5. Alltså du är verkligen en fena på att locka håret sådär drömmigt, luftigt och lockigt! Hade ingen aning att ditt hår var så ljust egentligen, du verkar ju aldrig någonsin få utväxt? För mig så ser en direkt att är dags för färgning, inom två-tre veckor… Så himla fint inlägg! xx

  1. Å tack! Mitt tips är att rulla håret på skumrullar i mellanstorlek, på torrt hår, sova med dem och sedan ta ut på morgonen. Stora mjuka lockar som inte sliter på håret och håller bra under dagen! Jag får nog ingen egentlig utväxt eftersom jag ofta rör mig runtom min naturliga hårfärg + – lite brunare eller rödare toner. Puss!

 6. Jag tycker du var jättefin i den koppriga fägen, och lite sådär halvlångt… men det kanske bara är för att jag gillar den färgen i allmänhet och själv inte alls passar i den. Skulle iaf haft den på fläcken om den vore förenlig med min hudton… men du är himla fin oavsett hårfärg!

  1. Jag älskar den koppriga nu såklart, när jag inte har den. Får se om jag återgår till den nästa sommar. Kram på dig!

 7. Vilket roligt inlägg! Älskade ditt röda hår, men tycker du är ursnygg just nu med brunt :) Kanske för att jag själv haft rött hår i många år och nyligen färgat brunt. (Tröttnade lite på att vara rödhårig). Älskar också längden på ditt hår nu! Hur långt är det innan du lockar det? Kram!

  1. Jag älskar också rött hår, herregud, det är lite av ett beroende för livet. Men som du skriver också, skönt med omväxling! Mitt hår är i spikrakt tillstånd ned till armhålorna. Det är en väldigt bra längd för att locka och göra pincurls, för tycker att det håller formen bra. Kram!

 8. Jag kan inte välja en favorit. För varje bild åh:ade jag tyst här hemma och tycker att du är så otroligt vacker. Tycker även att du är lite lika Rachel McAdams när hon är med i Sherlock Holmes och i About Time.

  Håller med om att håret är ytligt men samtidigt har en betydelse. När jag var liten skulle det vara praktiskt för jag hatade när det var i vägen, hade kortklippt och brydde mig inte så mycket. Plus att det var sådär tråkigt mellanblont. När jag började åttan blev jag superestet och klippte av mitt tuperade blonda hår till en fräck svart kortklippt frilla med emolugg. När jag insåg att det inte fanns några snygga emokillar på min skola tänkte jag att jag skulle vara forever alone om jag inte ändrade mig hår igen och lät det växa ut. Därefter följde många år av sönderblekt och plattat hår tills jag färgade det mörkbrunt 2012 i samband med en totalförändring av mig själv. Har aldrig känt mig så självsäker som nu i mitt bruna med en bardot-lugg. Vill inte vara blond igen för det påminner mig om osäkerhet, otrygghet och tonår jag inte gillade.

  1. Oh, tack för superkomplimang! Tycker brunt hår med bardot-lugg låter som en dröm. Tänk också vad håret kan innebära en nystart och vad bra det kan vara, liksom bara lämna en del av sig själv och gå vidare. Så skönt att göra det ibland.

 9. I definitively like you as a red head, it compliments your pale skin and gives you a bit of that vavavoom! You look lovely in any colour but red is my favourite. xx

  1. I do miss my red hair when I see these pictures. Once you have gone red there is really no turning back :-) Perhaps I will return to that in a near future. And also, I adore your blog, you are such a sweetheart!

 10. Since I don’t read Swedish I thought it was more of 10 years of your fashion evolution!!! I truly think your style has changed and you’ve really perfected the 30s style on you :) but it is super lovely to see that you went rogue at one point ahahhaha – with the 60s and the 50s!! I truly love it ahahha.

  PS> that first photo looks like Frida Gustavsson
  PPS> you definitely rock the red hair!!

 11. Så utrolig morsomt å se utviklingen! Du blir jo bare penere for hvert år som går! <3
  Hår er noe man skal ha det gøy med, synes jeg, og det er du flink til, for du lager så mange fine frisyrer. Jeg synes egentlig at du kler alt, og favoritten min er kanskje den fargen midt mellom rød og brun, og lengden du har på de siste bildene – den rammer inn ansiktet ditt helt perfekt, synes jeg.
  Jeg har aldri farget håret, så jeg har ikke noe lignende spennende arkiv å se tilbake på, og derfor var det ekstra gøy å få et innblikk i ditt!

 12. Haha åh jag fattade ingenting när jag såg första bilden! Jag ba men vänta varför är det en bild på Kirsten Dunst? Ni är så lika!!
  Jättefina färger allihopa! Modigt av dig att färga brunt senast! Bra att våga fast det känns läskigt! Jag var också sådär med håret förut, att jag inte vågade testa något konstigt klipp eller konstig färg för tänk om det blir fel! Men sen så gjorde jag det bara och insåg hur roligt det är att kunna förändra sitt utseende och experimentera! Att inse att håret egentligen inte spelar någon roll! Att man kan se ut precis som man vill, man känner sig liksom lite mer fri om man tänker så!
  Och tack för att du delade med dig av år 2012, så skönt att få höra om bloggares motgångar i livet, det blir liksom så enkelt att relatera till varandra då! Lättare att ta hjälp av varandra kanske, både som läsare och bloggare! Det uppskattas verkligen! Modig du var som tog dig ur förhållandet och jag hoppas att du inte fortfarande känner dig fel och så. Du verkar vara en jättefin person och ingen ska få trycka ner dig så! Självkänslan är ju något man konstant får jobba med, men att ha fina personer omkring sig är ju något som är väldigt viktigt i den processen! Kan tänka mig att det är svårt att veta vilka personer som inte är bra att ha i sin omgivning när man är mitt i det, så ville bara säga att vad duktigt och modigt att du tog dig ur det<3 jag hejar på dig!

  1. Ha ha, åh vad roligt. Gillar Kirsten Dunst så himla mycket! Tack för mysig och peppig kommentar! Det svåra i den situationen var att jag inte direkt hade några nära vänner, eller familj, som kunde se hur dåligt jag mådde. Ibland önskar jag att någon bara hade ryckt tag i mig och sagt; Hörrudu, såhär ska ingen få behandla dig, jag tänker inte acceptera det! De stunder då man är för svag för att kunna stå upp för sig själv är det så viktigt med vänner och familj. Hur som helst, det känns som mina läsare under åren har varit dessa vänner och familj, för när jag har kämpat mig igenom motgångar så har ni funnits där! Och du, jag hejar på dig! Tack för att du läser, kommenterar och sprider värme runtomkring dig. Kram!

 13. Vilken fantastisk hårresa! Tänk vad du passar i allt. Det är dock något speciellt med de sista bilderna, du ser så harmonisk ut, vilket är himla fint att se. Mvh från en som haft samma frisyr de senaste åtta åren som blev inspirerad att göra ett ordentligt klipp.

 14. Hmm, jeg kan bedst lide set mellemlange i rødt. Men det brune på næstsidste er også flot. <3

  Jessica, off topic, men tænker om du måske kan lave en blogpost om dine favoritlæbestifter (og eventuelt også blush? Du har altid fantastisk makeup.
  Og om vi snart må se dit sminkebord? :)

  Hugs!

  1. Jag gör gärna ett smink-inlägg <3 Jättebra idé! Sminkbordet står tomt i väntan på att jag ska flytta ut mitt kontor från sovrummet, så att det får plats. Men lovar att visa när det är klart! Hugs!

 15. Så himla roligt att se detta, söta du!
  Jag såg att du skrev häruppe om att lägga håret torrt på fosm rollsen, men formas lockar fastän det är torrt alltså? Har haft problem ooofta med att trots att jag bara fuktst håret lätt så är det fortfarande fuktigt på morgonen, blir ju inget bra då ;)

  Måste bara också nämna hur mycket jag känner igen mig i din gamla relation (som jag minns från bloggen). Under samma period som du hade jag också fastnat i samma typ av relation och jag visste inte hur jag skulle orka ta mig ur. Man blir så jäkla beroende av den personen på något sätt. Så lycklig att vi båda hittat våra själsfränder nu – kärlek ska göra en stark :) <3

  1. Om du har tjockt hår så tänker jag att du antingen; 1) Lägger håret med pin curls/foam rollers och har hätta dagen därpå och kammar ut dem på dag två! Eller, rullar upp dem torra på foam rollers över natten (som jag gör, när jag vill ha mjukare lockar). Och vad fint att höra att du träffat en bra person som får dig att känna dig stark. Det är precis så riktig kärlek känns! Kram fina du!

 16. Du är fin i alla färger men rätt är en favvo :) Jag har också rött som jag nämnt innan :) Hållt fast vid det under nästan 8 år nu fast i olika nyanser. Det enda sega är att det tvättas ur superfort.

  Tack för att du berättar om relationen du tog dig ur. Visste inte att det var så illa. Många kramar till dig!

 17. Hej Jessica, jag tycker du är vacker i alla hårfärger. Anledningen till att jag kommenterar är dock för att applådera ditt mod, inte bara för det stora oerhörda i att du lyckades ta dig ur en dålig relation och nu kan se på skeendet med klara ögon – utan framförallt för att du vågar berätta om det i detta din stora plattform. Jag är utsatt för en nära släktings manipulering och suger åt mig varje argument för att någon gång kanske våga klippa banden till hen. Hoppas att du vill skriva mer om det här. Jag tror historier hjälper.

  1. Hej Åsa! Alltså, vill skriva så mycket när jag läser din kommentar, men just nu är det inte riktigt rätt tillfälle för en lång utläggning.. Men, många har hört av sig efter att jag skrev kort om det här, och många känner igen sig. Ingen tröst visserligen, men man är aldrig ensam! Att bli manipulerad av någon nära ÄR jobbigt och extra svårt att ta sig ur. Jag hoppas att du lyckas samla mod och energi att göra något åt det. Jag önskar att jag aldrig hade tillåtit någon att behandla mig så, särskilt inte under så lång tid. Kanske skriver jag mer om det här längre fram. Kram på dig.

   1. Hej igen, tack för ditt ärliga svar, jag uppskattar det och tycker du verkar himla hyvens. Må väl och tack för en drömskt klar blogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *