Knapparna gör klänningen.

Photo: Jessica Silversaga

Den här klänningen köpte jag billigt, den hade opersonliga vita plastknappar, några slitna sömmar och en annan halsringning. Gillar verkligen den här typen av makeovers för att det är så enkelt. Om man som jag ofta sitter och syr om och lagar kläder, är det skönt med de enkla förändringarna, som att byta knappar! De billiga vita plastknapparna fick byta plats med mörkare bakelit-liknande blomknappar. Sömmarna lagades, klänningens enda hål stärktes på insidan med vliselin och en tryckknapp vid halsen fick den tidigare v-urringningen att forma en fin mindre krage. Klart!

Photo: Jessica Silversaga

Den här 30-tals koftan och 40-tals klänningen fick också nya knappar. Köper mina knappar i Stockholm gör jag på Söders Tyger vid Zinkensdamm och Tygverket mellan Mariatorget och Slussen. Har ni några fler tips?

Photo: Jessica Silversaga

Translation:
Changing some buttons on my vintage clothes. Small easy changes that really can make a big difference. The 1950s floral dress had some thin plastic buttons and got some darker flower buttons.

16 thoughts on “Knapparna gör klänningen.

 1. Jag tar det som ett tecken, att både du och Fredrikapåvinden idag bloggat om att byta knappar – att jag verkligen ska ta tag och sy mässingknappar i min yllekappa istället för de plastiga hemska som är där nu!

  1. Åh, ha ha, det måste jag spana in! Och ja, jag tycker du ska ta det som ett tecken, den där kappan längtar efter att få nya blänkande knappar!

 2. Bästa tipset! Önskar jag la ner lite mer omsorg på mina plagg när jag ser dina inlägg om hur du gör om och vårdar dina kläder. Inspirerande!

  1. Jag gick och hade dåligt samvete under hela hösten och vintern över trasiga sömmar, förlorade knappar och att min syhög med projekt jag velat fixa blivit så gräsligt stor, så under jullovet ägnade jag mig nästan inte åt något annat än att bara sy och laga. SÅ SKÖNT! Gick också lite efter devisen, tvätta en klänning om dagen och ha trettio rena i slutet av månaden, typ.. När jag insåg att det mesta även var smutsigt. Känns fint att starta våren i rena och lagade kläder! En slags nystart även i garderoben. JUST DO IT <3 <3

 3. Hej! Tycker så mycket om att laga, lappa och ta hand om gammal textil i bra kvalitet. Det är fantastiskt med kvalitet som faktiskt går att laga så att man känner att de kommer att hålla i hundratals år. Önskar mer blogginlägg om klädvård och hur du tar hand om dina äldre kläder!

 4. Detaljerna styr verkligen så mycket! Mer än vad en tror. Men när en väl börjat fixa och trixa märks det verkligen hur fint ett plagg kan bli bara av enkla justeringar!

 5. Hej Jessica och tack för en inspirerande blogg!
  Jag tänkte investera i en symaskin, en av enklare slag. Och undrar om du har några tips.
  Tack på förhand, och trevlig kväll!

  1. Hej Stina! Jag har en Husqvarna Prelude 370 som har fungerat perfekt sedan jag köpte den för sisådär åtta år sedan. Min mamma hade också en Husqvarna som aldrig någonsin krånglade. Av detta att döma så förstår du nog varför jag gillar det märket så mycket! Tror min kostade strax över fyratusen kronor då. Det var ganska mycket pengar för mig, men det visade sig ändå vara en bra investering. Hoppas du hittar rätt symaskin!

 6. Mysigt inlägg! Fick mig att tänka på den där blåblommiga 60-talaren som ligger och väntar på att en söm skal lagas…

 7. Jamenvisst! Det här är en av mina käpphästar, nämligen hur lite det ofta behövs för att lyfta ett plagg. Jag har ibland köpt saker för en spottstyver för att de varit “trasiga och smutsiga”. Vad beträffar smutsen räcker det ofta med att plagget får ligga över natten i ett badkar fyllt med kallt vatten – och hur jobbigt är det? Och om “trasigt” inte innebär revor eller hål i tyget utan (mycket vanligt) bara att en söm gått upp en bit, så är det ju oftast synnerligen enkelt att sy ihop den igen. Och jag kan alltså inte egentligen sy, ska jag tillägga. Jag har ingen symaskin, och att ta isär ett plagg i sina beståndsdelar som du har gjort är otänkbart – jag skulle aldrig få ihop det igen. Men nästan vem som helst kan sy ihop en söm som gått upp. För att inte tala om knappar då – SÅ enkelt att byta (om än tidsödande ifall det är många) och SÅ som det kan lyfta ett plagg! Jag förstår inte att inte alla gör detta. Vill tillägga att det är en bra idé att klippa loss och spara snygga knappar från ett plagg som verkligen gett upp i övrigt. Man vet aldrig när man kan få användning för dem.

  1. Bra tips med knapparna! Det låter som du lägger mycket kärlek på dina plagg och har ögon för detaljer, det gillar jag! Som du skriver är det inte så många som orkar lägga tid och kärlek på plagg numera. Jag har lagt många kvällar på att sitta och laga mina gamla plagg, men sedan håller de ju långt längre än nytillverkade saker, så för mig är det värt det alla gånger! :-)

 8. Knapptips: etsy (såklart!) – så otroligt mycket mer inspirerande än de vanliga (och dyra) sybehörsbutikerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *